news
Medarbejder tilkendt kr. 200.000 efter forskelsbehandlingsloven
Spørgsmål om opsigelse af medarbejder var i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap og om godtgørelse efter lovens § 7, jf. § 2, stk. 1
A var i 2002 blevet ansat i en fuldtidsstilling i selskab B.
I 2005 var A involveret i et trafikuheld, på dette tidspunkt var A's ugentlige arbejdstids nedsat til 32 timer. I november 2005 havde parterne indgået aftale om, at på grund af A's problemer med rygsmerter efter uheldet, blev arbejdstiden nedsat i henhold til den dagældende dagpengelovs § 28.
I tiden efter uheldet havde A et stigende sygefravær. I 2010 vurderede Arbejdsskadestyrelsen til brug for en sag mellem A og et forsikringsselskab, at A's erhvervsevnetab som følge af trafikuheldet var mindre end 15%.
A var ultimo januar 2009 blevet opsagt til fratræden den 30. juli 2009, grundet indskrænkninger i virksomhedens medarbejderstab. A anlagde sag mod B med krav om en godtgørelse på godt 404.000,00 kr., idet A mente, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven.
Den 11. april 2013 afsagde EU-domstolen en dom om forskelsbehandling på grund af handicap. Landsretten henviste til denne dom samt til Højesterets dom gengivet i U2013.2575 og fandt herefter, at A på tidspunktet for opsigelsen havde et handicap, således som begrebet skulle forstås efter forskelsbehandlingsloven og det bagved liggende direktiv. Det påhvilede således B at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket, da der var en formodning for, at der var udøvet forskelsbehandling.
Da B ikke havde løftet denne bevisbyrde, havde A krav på en godtgørelse.
Landsretten fandt, at A's ansættelse der havde varet i 7 år, ikke var af en sådan længde, at der var grundlag for at forhøje godtgørelsen til mere end et beløb svarende til ca. 9 måneders løn. Godtgørelsen blev herefter fastsat til 200.000,00 kr.